zondag 14 november 2021

Park Overbosch, laatste stukje bos in Voorhout

Het Overbosch heeft een geschiedenis die teruggaat tot begin 1600. In die tijd strekte de Wildernisse van Hollandt zich uit van Alkmaar tot Leiden. Door de aanleg van weiden, akkers, kap, drooglegging, wegen en bebouwing is van dat grote gebied nog weinig over. Slechts twee stukken resteren: het 'Keukenhofbos', dat deels eigendom is van Stichting Landgoed Keukenhof en deels in bezit van het Zuid-Hollands Landschap, en daarnaast het Overbosch.

Vroeger werden er in het Overbosch missen opgedragen en processies gehouden door de broeders van het kleinseminarie Hageveld en na 1923 van de Bisschoppelijke Nijverheidsschool.
In 2017 ontving het Overbosch de HKV Restauratieprijs van de Historische Kring Voorhout. 'Als blijk van waardering voor de manier waarop het historische bos in de afgelopen jaren is behouden, onderhouden en verbeterd'.

De Stichting Vrienden van het Overbosch kreeg in 2017 de Teylinger Waarderingsprijs uitgereikt als eerste Voorhoutse organisatie. Deze Teylinger Waarderingsprijs werd verstrekt vanwege de succesvolle jaarlijkse activiteiten: "Kunst in 't Overbosch" en "Kunst voor Kids". Beide evenementen vinden sinds 2013 elk jaar in het derde weekend van augustus plaats.

In 2018 werd het Overbosch opgenomen in de Boerhaave fiets- en wandelroute 'Van de wieg tot het graf; langs het werk, de huizen en tuinen van Herman Boerhaave', die loopt tussen Voorhout, Oegstgeest en Leiden.

Het was weer even zoeken naar nog een paar mooie paddenstoelen, de tijd begint een beetje over te geraken. Een mooi stukje Voorhout, met in elk jaargetijde bijzondere waarnemingen.













Geen opmerkingen:

Een reactie posten